Hoi! Wij zijn druk bezig deze site voor je te laden...

Suikers in diksap

Even iets over de suikers die in diksap zitten.

We krijgen vaak de vraag wat nou het verschil is tussen de suikers in diksap en die in siroop. Even kort op een rijtje:

  • Diksap bevat alleen fruitsuikers, deze komen uit de vruchten zelf en zijn dus puur natuur.
  • De ingrediëntendeclaratie van siropen begint vaak met suiker. Dit wil zeggen dat siroop voornamelijk bestaat uit kristalsuiker. Voorbeelden van siropen zijn Carvan Cevitam, Roosvicee & Vitafit vruchtenmix.
  • Daarnaast zijn er veel siropen op basis van kunstmatige en chemische zoetstoffen. Er is veel discussie over het effect van kunstmatige zoetstoffen. De één zegt dat kunstmatige zoetstoffen geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, en de ander zegt het tegenovergestelde. Nog sterker: Je zou zelfs diabeticus kunnen worden van diezelfde kunstmatige zoetstoffen. Al met al zijn er nog heel veel onduidelijkheden die om meer onderzoek vragen.

Diksap is dus zoet door de suikers die in de vruchten zelf zitten. Het bevat verder geen kunstmatige toevoegingen en is hierdoor een veilig product voor jonge kinderen.
Vind je diksap alsnog te zoet? Veel mensen denken dat de verdunningsverhoudingen van diksap en siroop gelijk zijn, echter je hebt veel minder diksap nodig voor een glas sap. Diksap is veel geconcentreerder dan siroop waardoor je dus minder nodig hebt. Minder concentraat geeft minder suikers en dat maakt diksap een verantwoord en natuurlijk alternatief voor siroop. Daarnaast wordt diksap ook vaak gebruikt als smaakmaker, een klein scheutje diksap is al genoeg om een frisse smaak aan je water te geven.

Wat is diksap? Diksap is 100% fruit, verder niets!

Wat is Diksap?

Diksap betekent letterlijk ingedikt sap. Het is dus niets meer en niets minder dan geconcentreerd vruchtensap.

Alleen dat; geen toevoegingen. Om diksap te maken wordt er water uitgehaald. Een heleboel water, want om 1 liter diksap te maken is er maar liefst 10 kg fruit nodig. Kun je nagaan hoeveel smaak er in een flesje diksap zit!

Diksap is:

  • Gemaakt van 100% fruit.
  • Ontwikkeld volgens de hoogste kwaliteitseisen.
  • Gemaakt van het beste fruit.
  • Gemaakt met liefde, zorg en aandacht.
  • Gemaakt zonder toegevoegde suikers. In diksap zitten alleen de natuurlijke suikers uit het fruit waarvan het is gemaakt is. En dat is méér dan lekker genoeg!
  • Verrassend lekker! Je kunt met diksap een lekker drankje maken maar je kunt het ook voor de lekkerste recepten gebruiken. Denk aan ijsjes, pannenkoeken of koekjes! Bekijk de blog voor alle heerlijke recepten!

Diksap wordt gemaakt van 100% fruit. In diksap zitten dus geen kunstmatige kleur-, geur of smaakstoffen. Maar ook geen conserveermiddelen of zoetstoffen. Met een fles diksap zorg je ervoor dat je altijd wat te drinken in huis hebt, lekker makkelijk!

Is diksap gezond?

Door de pure en natuurlijke ingrediënten past diksap perfect bij een verantwoorde en gezonde levensstijl van bewust eten, drinken en voldoende beweging. Diksap is gemaakt van alleen fruit en hierdoor weet je precies wat jij en je kindje binnenkrijgt. Geen geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. En al helemaal geen toegevoegde suikers.

Geef je kindje bij voorkeur water of slappe thee als drinken. Af en toe een glaasje speciaal diksap voor baby’s kan. Beperk dit wel tot één bekertje per dag vanwege de zoete smaak.” (bron: https://www.nutriciavoorjou.nl/olvarit/voedingsschemas/)

Kortom, naast voldoende water is diksap een verantwoord alternatief voor reguliere siropen en frisdrank. Daarnaast heb je de calorieën helemaal zelf in de hand. Wil je een laagcalorische variant? Dan voeg je gewoon wat meer water toe, zo krijg je heerlijk water met een smaakje.

Is diksap niet slecht voor je tanden?

Zolang je niet de hele dag fruit, sap en andere zoete dingen eet en drinkt, hoef je je niet ongerust te maken. Je tandglazuur krijgt tussendoor voldoende tijd om te herstellen als je je houdt aan zeven eetmomenten per dag.

Ingrediënten Diksap

In tegenstelling tot andere limonadesiropen bestaat de ingrediëntenlijst van diksap uit alleen fruit. Appeldiksap word gemaakt van 100% appels. Perendiksap van 100% peer enzovoort. Achter op het etiket kun je vinden welke fruitsoorten (concentraten) er gebruikt zijn voor het maken van de specifieke diksap. Over het algemeen bestaat diksap uit 1 tot 6 fruitsoorten, afhankelijk van de variant. In diksap zitten geen kunstmatige kleur-, geur of smaakstoffen. Maar ook geen conserveermiddelen of zoetstoffen.

Voedingswaarden per 100 ml

Onverdund Verdund*
Energie 1457 kJ

348 kcal

112 kJ

27 kcal

Vetten

– waarvan verzadigde vetzuren

0 g

0 g

0 g

0 g

Koolhydraten

– waarvan suikers

85,7 g

85,7 g

6,6 g

6,6 g

Eiwitten < 0,5 g < 0,04 g
Zout < 0,5 g < 0,04 g

*Bereidingswijze: 1 deel Diksap met 12-14 delen water, op basis van deze verdunning bevat deze verpakking circa 64 porties van 100 ml.

Drinken zonder toegevoegd suiker

Ben jij op zoek naar een drankje zonder toegevoegd suiker? Dan is diksap het perfecte antwoord!  Om diksap te maken worden geen geraffineerde suikers of zoetstoffen gebruikt. Alleen de suikers uit het fruit zelf zitten in deze aanmaaklimonade. Dit wil dus zeggen dat in de variant appel ook echt alleen appel zit en verder niks.

Biologische diksap

Naast de gangbare diksap zijn er ook veel biologische diksappen op de markt. Zo hebben Albert Heijn, Bonbebe en Ekoland biologische varianten op het schap staan. Zowel in de supermarkt als in de natuurvoedingswinkels is biologische diksap verkrijgbaar.
Maar wat betekent biologisch? Bij biologische landbouw wordt er rekening gehouden met de effecten die de landbouw op het milieu heeft en zorgt het voor een betere dierenwelzijn. In Europa kun je biologische producten herkennen aan het ‘groene blaadje’. Elke biologische producent wordt gecontroleerd door Skal. Skal is in Nederland de controleren instantie die toezicht houdt op biologische productie.

Diksap of Roosvicee?

Het grote verschil tussen diksap en een siroop zoals bijvoorbeeld Roosvicee zit hem in de ingrediënten. Diksap bestaat voor 100% uit fruitconcentraat. Limonadesiroop bestaat voornamelijk uit suikers, zoetstoffen en water waaraan aroma’s en vruchtensappen worden toegevoegd. Zo zit er bijvoorbeeld in Roosvicee gemiddeld maar 50% sap uit fruitconcentraat (dit is dus al aangelengd diksap). De overige ingrediënten bestaan uit toegevoegde suikers, voedingszuren en conserveermiddelen. Doordat er aan deze limonadesiropen al water is toegevoegd, is deze veel minder geconcentreerd.  Je haalt dus veel meer glazen vruchtensap uit een flesje diksap. Kortom, diksap is een natuurlijk, verantwoord alternatief voor siroop.

Wat zegt de consumentenbond?

Tja, maar wat moet je met bovenstaande informatie, is het niet logisch dat dit hier gezegd wordt? Goed nieuws! Ook de consumentenbond is afgelopen jaar eens in de siropenmarkt gedoken zij geven het volgende aan:

“Tip: siroop met echt fruit ligt bij de babyvoeding. De siroop met het meeste fruit staat niet in het siroopschap maar bij de babyvoeding. Daar staan de zogenoemde diksappen. Dit is siroop met 100% fruit en bevat geconcentreerd vruchtensap.”  (bron: https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/verkooptrucs-limonadesiroop)

Vanaf wanneer Diksap geven?

Diksap is geschikt voor kinderen en baby’s vanaf 6 maanden. Wil je je kind of kleinkind laten genieten van de pure smaak van fruit en vind je ook dat dat we eens moeten ophouden om overal toegevoegde suikers of andere onbekende ingrediënten in te doen? Dan is Diksap de uitkomst. Diksap is gemaakt van 100% fruit zonder toegevoegde suikers.

Diksap voor een baby

Tot 6 maanden, is het gebruikelijk om baby’tjes alleen borstvoeding of flesvoeding te geven. Het is belangrijk dat elk kind een goede basis meekrijgt. Een baby kan op jonge leeftijd alle benodigde voedingsstoffen uit melk halen. Vanaf een maand of 4 wordt er naast vloeistof ook gestart met kleine hapjes groente en fruit. Dit om de kinderen vast te laten wennen aan andere smaken en vast voedsel.

Vanaf ongeveer 6 maanden veranderd het voedingspatroon en schema van kinderen volledig. Ouders lopen er vanaf dat moment regelmatig tegenaan dat hun kindje slecht water drinkt. Met een paar druppels diksap geef je een heerlijk natuurlijk smaakje aan het water zonder veel suikers of  zoetstoffen. Verdun diksap voor jonge kindjes sterk terug, bijvoorbeeld 1 deel diksap met 14 delen water. Zo went je kindje niet aan een te zoete smaak.

Linda (moeder van 2 kinderen) over diksap

“Mijn dochter heeft altijd heel goed water gedronken en doet dit nog steeds. Nu ze wat ouder (3,5) begint te worden vind ik het logisch dat ook zij af en toe wat anders wil drinken. I.p.v. puur appelsap kies ik er voor om zelf te bepalen hoe zoet haar appelsapje is. Ik doe dit soms door aan een grote beker water een klein beetje diksap toe te voegen. Zij tevreden, ik tevreden.”

 

 

Recept: Diksap yoghurtmousse voor de kleintjes

Diksap yoghurtmousse voor de kleintjes

Ben je op zoek naar een lekker recept voor je kindje? Dan biedt Allerhande uitkomst met dit lekkere recept voor diksap yoghurtmousse me.

Ingrediënten:
• 3 gelatine blaadjes
• 125 ml slagroom
• 3 eetlepels water
• 4 eetlepels Diksap appel-zwarte bes
• 250 ml yoghurt

Bereidingswijze:
Week 3 gelatineblaadjes 5 minuten in een bakje met koud water. Klop ondertussen 125 milliliter slagroom stijf met een mixer.
Breng 3 eetlepels water in een pannetje aan de kook. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het hete water. Doe het gelatinemengsel over in een kom en laat al roerend tot kamertemperatuur afkoelen. Roer in een kom 4 eetlepels diksap appel-zwarte bes door 250 milliliter yoghurt en meng het gelatinemengsel erdoor. Schep de slagroom erdoor.

Diksap Yoghurtmousse

Spoel 4 cake- of puddingvormpjes met koud water om en schenk het yoghurtmengsel erin. Dek af met vershoudfolie en laat anderhalf uur opstijven in de koelkast.
Dompel de onderkanten van de vormpjes kort in heet water en keer de toetjes om.
Serveer de yoghurtmousse met 2 eetlepels diksap appel-zwarte bes. Zo maak je yoghurtmousse met diksap.
Bekijk het recept: http://www.ah.nl/allerhande/recept/

Nog niet uitgebakken? Probeer dan ook eens onze overheerlijke pannenkoekjes met diksap “stroop” of een verwenontbijtje met diksap.

Recept: Diksap Verwenontbijtje

Diksap Verwenontbijtje

Een ontbijt betekend een goed begin van de dag. Wat heb jij nodig voor dit verwenontbijtje ?

Ingrediënten:

  • 30 gr havermout
  • 350 gr Griekse Yoghurt
  • 4 eetlepels Dixap Zomerfruit.( Mocht je het zoeter willen voeg dan meer Diksap toe)
  • 60 gr frambozen
  • 20 gr aardbeien
  • 60 gr bramen
  • 60 gr blauwe bessen

Bereidingswijze:
1. Doe de Griekse yoghurt, samen met de Dixap zomerfruit in het schaaltje en meng dit onder elkaar.
2. Voeg de havermout, frambozen, aardbeien, bramen en blauwe bessen toe en nu smullen maar!

Recept: Diksap pannekoeken

Diksap pannekoeken

Het is weer herfst en dat betekent kortere en donkere dagen. Wij hebben dan de behoefte aan iets lekkers, iets warms. Bij deze delen wij ons recept voor deze heerlijke Diksap pannenkoeken. Laat ons weten waar jij behoefte aan hebt deze dagen.

Ingrediënten:
* 120 gr bloem
* 3 eieren
* 2dl melk
* snufje zout
* mespuntje kaneelpoeder
*theelepeltje bakpoeder
* boter / olie om te bakken
* toppings: Frambozen, blauwe bes, Diksap appel en/of bramen

Nodig: 2 mengkommen, garde, pan met antiaanbaklaag, deksel/spatel (om de pannenkoekjes om te draaien)

Bereidingswijze:
Maak een beslag van de bloem bakpoeder eidooiers, melk, zout en kaneelpoeder.
Sla de eiwitten luchtig met een garde en meng dit door het beslag.
Zet de pan op het vuur en laat daar de boter/olie in warm worden. Schep hoopjes beslag in de pan ( houd er rekening mee dat heb beslag wat uitloopt).
Bak de pannenkoekjes goud bruin op laag vuur. Hoe langzamer je ze bakt, hoe luchtiger ze blijven.

Recept: Zelf diksap maken

Diksap is makkelijk zelf te maken en zo doe je dat.

Wat je nodig hebt:
• 2 kilo appels ( is goed voor ongeveer 400ml diksap
• Keukenmes
• Pan
• Glazen flessen
• Vergiet
• kaasdoek

Bereidingswijze:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in grove stukken. Doe de appels in een pan.Breng dit aan de kook en laat een uurtje zachtjes pruttelen totdat je appelmoes hebt. Zet een vergiet op een grote kom en leg er een kaasdoek in. Schep hier de moes op. Bind de kaasdoek dicht, zet er iets op met een beetje gewicht en laat een nacht uitlekken.

De volgende ochtend knijp je het doek goed uit zodat al het vocht uit de moes is. Schenk dit in een pannetje en laat inkoken totdat je een lichte siroop overhoudt. Zeef de siroop en schenk in een gesteriliseerde glazen fles en laat afkoelen.