Wat is het verschil tussen diksap en siroop?

 In veelgestelde vragen

Het grote verschil tussen diksap en limonadesiroop zit hem in de ingrediënten. Diksap bestaat voor 100% uit fruitconcentraat. Limonadesiroop bestaat voornamelijk uit suikers, zoetstoffen en water waar aan aroma’s en vruchtensappen worden toegevoegd. Zo zit er bijvoorbeeld in Roosvicee gemiddeld maar 50% sap uit vruchtenconcentraat (dit is dus al aangelengd). De overige ingrediënten bestaan uit toegevoegde suikers, voedingszuren en conserveermiddelen. Doordat er aan deze limonadesiropen al water is toegevoegd, is deze veel minder geconcentreerd. Diksap bestaat uit 100% concentraat. Je haalt dus veel meer glazen vruchtensap uit een flesje diksap.

Kortom, diksap is een natuurlijk, verantwoord en gezond alternatief op siroop.

Ingrediënten Diksap

In tegenstelling tot andere limonadesiropen bestaat de ingrediëntenlijst van diksap uit alleen fruit. Appeldiksap word gemaakt van 100% appels. Perendiksap van 100% peer enzovoort. Achter op het etiket kun je vinden welke fruitsoorten (concentraten) er gebruikt zijn voor het maken van de specifieke diksap. Over het algemeen bestaat diksap uit 1 tot 6 fruitsoorten, afhankelijk van de variant. In diksap zitten geen kunstmatige kleur-, geur of smaakstoffen. Maar ook geen conserveermiddelen of zoetstoffen.

Voedingswaarden per 100 ml

OnverdundVerdund*
Energie1457 kJ 348 kcal112 kJ 27 kcal
Vetten – waarvan verzadigde vetzuren0 g 0 g0 g 0 g
Koolhydraten – waarvan suikers85,7 g 85,7 g6,6 g 6,6 g
Eiwitten< 0,5 g< 0,04 g
Zout< 0,5 g< 0,04 g

*Bereidingswijze: 1 deel Diksap met 12-14 delen water, op basis van deze verdunning bevat deze verpakking circa 64 porties van 100 ml.

Hoe zit het met suikers in diksap?
We krijgen vaak de vraag wat nou het verschil is tussen de suikers in diksap en die in siroop. Even kort op een rijtje:

  • Diksap bevat alleen fruitsuikers, deze komen uit de vruchten zelf en zijn dus puur natuur.
  • De ingrediëntendeclaratie van siropen begint vaak met suiker. Dit wil zeggen dat siroop voornamelijk bestaat uit kristalsuiker. Voorbeelden van siropen zijn Carvan Cevitam, Roosvicee & Vitafit vruchtenmix.
  • Daarnaast zijn er veel siropen op basis van kunstmatige en chemische zoetstoffen. Er is veel discussie over het effect van kunstmatige zoetstoffen. De één zegt dat kunstmatige zoetstoffen geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, en de ander zegt het tegenovergestelde. Nog sterker: Je zou zelfs diabeticus kunnen worden van diezelfde kunstmatige zoetstoffen. Al met al zijn er nog heel veel onduidelijkheden die om meer onderzoek vragen.

Diksap is dus zoet door de suikers die in de vruchten zelf zitten. Het bevat verder geen kunstmatige toevoegingen en is hierdoor een veilig product voor jonge kinderen.
Vind je diksap alsnog te zoet? Veel mensen denken dat de verdunningsverhoudingen van diksap en siroop gelijk zijn, echter je hebt veel minder diksap nodig voor een glas sap. Diksap is veel geconcentreerder dan siroop waardoor je dus minder nodig hebt. Minder concentraat geeft minder suikers en dat maakt diksap een verantwoord en natuurlijk alternatief voor siroop. Daarnaast wordt diksap ook vaak gebruikt als smaakmaker, een klein scheutje diksap is al genoeg om een frisse smaak aan je water te geven.

Recent Posts
Neem contact op

Neem gerust contact met ons op. Om vragen te stellen over diksap, opmerkingen te versturen of om gewoon even hallo te zeggen:).

Not readable? Change text. captcha txt
diksap-appelallergie